Praktijk examen
Het praktijkexamen bij het CBR is voor iedereen veranderd. Er is meer ruimte voor zelfstandigheid. Wees niet bang, het is niet moeilijker dan vroeger. Wel anders en ook leuker. Dit zul je ook tijdens de rijlessen ervaren.
De nieuwe onderdelen tijdens het examen zijn:
- zelfstandig route rijden
- zelfstandig uitgevoerde bijzondere manoeuvres
- zelfreflectie
Je kunt bij ons ook een proefexamen (tussentijdsetoets) doen. Op die manier ben je goed voorbereid voor het echte examen en tevens kun je vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen bij het echte examen.
Omdat we al vroeg in de opleiding met deze nieuwe onderdelen gaan oefenen verwachten we niet dat de totale opleiding langer zal duren. In tegendeel. Onze verwachting is dat nog meer leerlingen in één keer zullen slagen, omdat er voor de kandidaten meer vrijheid is in plaats en uitvoerin
Zelfstandig Route Rijden
en onderdeel van het praktijkexamen is het zelfstandig route rijden. Hierbij is het de bedoeling dat je ongeveer 10 minuten zelf je route bepaalt. De examinator kan hierbij kiezen uit drie mogelijkheden:
- Rijden naar een object
- Rijden met behulp van een navigatiesysteem
Deze laatste mogelijkheid is niet verplicht. Tijdens de rijlessen zullen we er uiteraard wel aandacht aan besteden.
Het zelfstandig rijden is een leuk onderdeel tijdens de lessen. Je leert op deze manier hoe het is om zelf je route te bepalen, na te denken over de best te rijden route. Zo wordt je goed voorbereid op de echte praktijk. Dit onderdeel is goed te koppelen aan de ROSO-training.

Zelfstandig Bijzondere Manoeuvres
Een bekend onderdeel van het examen zijn de bijzondere verrichtingen. Zoals de hellingproef, file-parkeren of ‘straatje-keren’. In het vernieuwde examen gaat het anders. De examinator zal je niet meer een plek aanwijzen waar je bijvoorbeeld moet parkeren, maar mag je in een straat zelf een plek zoeken om dat te doen.
Tijdens het lessen zullen we je leren de mogelijkheden te herkennen waar je de bijzondere manoeuvres het beste kunt uitvoeren. Er zijn drie bijzondere manoeuvres:
- De omkeeropdracht
- De parkeeropdracht
Tijdens het examen moet je er twee uitvoeren. De examinator kan van je vragen in ieder geval een keer achteruit te rijden.
Situatiebevraging
Een nieuw onderdeel van het examen is gevaarherkenning.
In het praktijkexamen is dit de zogenaamde ‘situatiebevraging’. Hierbij zal de examinator een paar vragen stellen over een bepaalde situatie die je net hebt uitgevoerd.
Dit kan bijvoorbeeld een moeilijk kruispunt zijn die je net bent overgestoken. Hij geeft vooraf aan over welke situatie hij vragen gaat stellen.
Ook dit onderdeel wordt regelmatig met je beoefend. Op deze manier raak je er snel aan gewend om na te denken over de handelingen die je hebt uitgevoerd en daar vragen over te beantwoorden.
Dit onderdeel telt niet mee voor het examen.
Zelfreflectie
Aan het begin van het examen lever je het zogenaamde zelfreflectie-formulier in. Na het examen zal de examinator het formulier met je doornemen.
Op het formulier staan zeven stellingen. De onderwerpen zijn:
- omgaan met het voertuig
- veiligheid
- doorstroming
- sociaal rijgedrag
- milieu bewust rijden
De bedoeling is dat je via dit formulier zelf aangeeft wat je sterke en zwakke punten zijn. Op deze manier wordt je je bewuster van je eigen rijgedrag.
Wij zullen met jou al vrij snel dit formulier behandelen. Je zult zien dat de scores tijdens de opleiding zullen veranderen.
Je kunt geen foute antwoorden geven en heeft daarom ook geen invloed op de uitslag van het examen.